Ellenőrzőpontok

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az évről‐évre ezreket megmozgató “Kitörés 60 emlék‐ és teljesítménytúra” Magyarország legnépszerűbb tömegsport rendezvényei közé tartozik. Ennek egyik oka az a teljesen egyedülálló hangulat, amelyet az elmúlt tizenkét év során legendássá vált ellenőrzőpontok “hősei” kölcsönöznek az eseménynek. Aki nekivág az éj sötétjével‐, faggyal‐, jéggel‐, sárral‐ és az izmokat szétfeszítő emelkedőivel embert próbáló távnak, az nem csak térben, de időben is nagy utat tehet meg. Igazi időutazás, hiszen a budai hegyek a túra idejére élő hadtörténeti múzeummá változnak. A túra ellenőrzőpontjai az egykori hadviselő felek (magyar, német, szovjet és amerikai) harcálláspontjait, apró helyőrségeit mintázzák hűen az egykori pokoljárás erdőiben, hegytetőin és hópusztáin. A korhű egyenruhákban didergő katonák, korabeli járművek, fegyvermásolatok és használati tárgyak körül sűrűn csattognak a fényképezők, de aki szerencsés és elemében találja a pontőröket, annak kijuthat a nótára gyújtó harmonikásokból, a kort idéző rádióadások hangulatából, vagy éppen egy keményebb “davajozásból” is. Az ellenőrzőpontok katonáit megszemélyesítők többségükben olyan katonai hagyományőrzők és gyűjtők, akik a kor nagy ismerői is egyben, így amikor éppen nincsen kiemelt torlódás, akkor örömmel válaszolnak a túrázók minden kérdésére. Aki az összes pontot élőben szeretné megcsodálni, annak bizony vállalnia kell a valóban kőkemény 60 kilométeres távot, a többieknek maradnak az internetre ezrével felkerülő fotók. Az alábbi galéria egy kis válogatás a korábbi évek ellenőrzőpontjain készült képekből, amelyeket ezúton is szívből köszönünk a beküldőknek!


A rendszeresen túrázók jól tudják mit takar az “ellenőrzőpont” kifejezés. A Kitörés túra azonban sokak érdeklődését felkelti azok közül is, akik nem igazán ismerik a teljesítménytúrák világát. Az ő kedvükért mondjuk el itt néhány szóban, hogyan zajlik az efféle túrák lebonyolítása:

Nevezéskor a különböző távok rajtjainál, minden induló a kezébe kap egy úgynevezett “itinert”, amelyen feljegyzésre kerül a neve és az elindulásának időpontja. Ez a nyomtatvány az útvonal, és a legfontosabb tudnivalók leírása mellett tartalmaz egy olyan ívet, amelyen a túrázó gyűjti az útvonalon elhelyezkedő ellenőrzőpontok egyedi bélyegzőit, ezzel bizonyítva a célban, hogy valóban végigjárta a túra teljes útvonalát. A Kitörés túra hangulatáról, nehézségeiről és örömeiről talán a túrabeszámolók adják a leghűbb képet azok számára, akik először vállalkoznak erre a kalandra.