Ellenőrzőpontok

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az évről-évre ezreket megmozgató “Kitörés 60 emlék- és teljesítménytúra” Magyarország legnépszerűbb tömegsport rendezvényei közé tartozik. Ennek egyik oka az a teljesen egyedülálló hangulat, amelyet az elmúlt tizenkét év során legendássá vált ellenőrzőpontok “hősei” kölcsönöznek az eseménynek. Aki nekivág az éj sötétjével‑, faggyal‑, jéggel‑, sárral- és az izmokat szétfeszítő emelkedőivel embert próbáló távnak, az nem csak térben, de időben is nagy utat tehet meg. Igazi időutazás, hiszen a budai hegyek a túra idejére élő hadtörténeti múzeummá változnak. A túra ellenőrzőpontjai az egykori hadviselő felek (magyar, német, szovjet és amerikai) harcálláspontjait, apró helyőrségeit mintázzák hűen az egykori pokoljárás erdőiben, hegytetőin és hópusztáin. A korhű egyenruhákban didergő katonák, korabeli járművek, fegyvermásolatok és használati tárgyak körül sűrűn csattognak a fényképezők, de aki szerencsés és elemében találja a pontőröket, annak kijuthat a nótára gyújtó harmonikásokból, a kort idéző rádióadások hangulatából, vagy éppen egy keményebb “davajozásból” is. Az ellenőrzőpontok katonáit megszemélyesítők többségükben olyan katonai hagyományőrzők és gyűjtők, akik a kor nagy ismerői is egyben, így amikor éppen nincsen kiemelt torlódás, akkor örömmel válaszolnak a túrázók minden kérdésére. Aki az összes pontot élőben szeretné megcsodálni, annak bizony vállalnia kell a valóban kőkemény 60 kilométeres távot, a többieknek maradnak az internetre ezrével felkerülő fotók. Az alábbi galéria egy kis válogatás a korábbi évek ellenőrzőpontjain készült képekből, amelyeket ezúton is szívből köszönünk a beküldőknek!


A rendszeresen túrázók jól tudják mit takar az “ellenőrzőpont” kifejezés. A Kitörés túra azonban sokak érdeklődését felkelti azok közül is, akik nem igazán ismerik a teljesítménytúrák világát. Az ő kedvükért mondjuk el itt néhány szóban, hogyan zajlik az efféle túrák lebonyolítása:

Nevezéskor a különböző távok rajtjainál, minden induló a kezébe kap egy úgynevezett “itinert”, amelyen feljegyzésre kerül a neve és az elindulásának időpontja. Ez a nyomtatvány az útvonal, és a legfontosabb tudnivalók leírása mellett tartalmaz egy olyan ívet, amelyen a túrázó gyűjti az útvonalon elhelyezkedő ellenőrzőpontok egyedi bélyegzőit, ezzel bizonyítva a célban, hogy valóban végigjárta a túra teljes útvonalát. A Kitörés túra hangulatáról, nehézségeiről és örömeiről talán a túrabeszámolók adják a leghűbb képet azok számára, akik először vállalkoznak erre a kalandra.