2013 — Kitörés 25 — fzoli415 beszámolója

Solymár, vasárnap 2 óra 9 perc.

A benzinkút sötét. A 60-as távon megsérült társam a felvételét kérte Solymár-töltőállomás térségében. Ahogy várakozom, egy túrázó a fejével a kocsim felé biccent. “Ezek ilyen civil rendőrök.” Kiszólok: “Épp teljesítettem a 25-öt.” “Ja, bocs.” Újra találkozom a 3 órával korábban a Virágos-nyeregben elhagyott haverokkal is, akik folytatják a 60-at.
Óbuda-Testvérhegy, 2 órával korábban.
A két kitörő nem számolt azzal, hogy a cél közelében elrejtett gépkocsijuk a jég foglyává válik. Negyedórás késlekedéssel indulnak (úgy gondolják) haza.
Kapisztrán tér, szombat 17 óra.
Egy fogatlan csavargó szólít meg. “Ez az a túra, ami a háborús kitörést eleveníti meg?” “Igen.” “A Testvérhegyi útig, ahol tőrbe csalták a magyar honvédeket?” Ahogy a harang üt, egy hagyományőrző alakulat elindul az útra. Többen Németországból is jöttek.
Ugyanott, 17 óra 35 perc.
Három sorállás, össz. 1 óra után elindulunk. “Wir sind 5 Minuten spät!”
Diós-árok, 18 óra 15 perc.
Valódi kitörés-jelleget kölcsönöz a túrának a fakultatív városi útvonalvezetés. Elképzelem a lőállásokat a Fogas hídjánál. Meg a parancsnokságokat a Melinda úton. Mindent eláztat a havas szitálás.
Határ-nyereg, 22 óra körül.
Már magunk mögött van 4 bélyegző. “Aki nem német pecsétet akar, az ne hozzám jöjjön!” A sor hirtelen megnő: “Miért, olyan is van?” A Szépjuhásznénál egy polgárőr Fókával néztünk farkasszemet, majd a Nagyrétnél megint. Ha a Hárs-hegyen a “biztonságos” kishíd felé megyek, biztos, hogy a bolondokházáig csúszok le. Most egy fatörzzsel a hónom alatt számolom, hogy egy Rippel-fivér / Moonwalk / kőszáli kecske mozdulatsorral hogy tudok kikerülni a labilis egyensúlyi helyzetemből anélkül, hogy a jégen visszazuhanjak mögöttem jövőre.
Virágos-nyereg, 23 óra 22 perc.
Búcsúzunk az akkor még 4 fő 60-astól és megpróbálunk a tükörjégen a városba jutni. Az erdőben nem kell se térkép, se lámpa, a városban igen. Két ember realizálja a cél gyenge közlekedési kapcsolatát: “Most hogy jutunk innen haza?” Az idő támogatja a kitörést, alig havazik, messze ellátni, szélcsend van.
Szomor, vasárnap 8 óra 30 perc.
3 fő 60-as csoport a felvételét kéri Szomor térségében. Gépjárművel a felvételükre indul a 6 órával korábban Solymáron általam felvett társunk. Sikerült. Benéznek hazajövet, lemegyek. A 3 ember tatyak, 56 km-nél kaptak egy Kakukk-hegyet, amit csak néztek. Furcsa, hogy az utcán világos van.