2010 — Kitörés 25 — Sipi beszámolója

Kitörés 25 éjszakai emléktúra
Budai vár,Kapisztrán tér — Virágos-nyereg
Táv:25,7 km (23,1 km itiner)
Korai indulást terveztem ‚hogy aránylag gyorsan végezzek ‚így többet pihenhessek a másnap reggeli Barlangtól-Barlang túráig !
Negyed hatkor a Budai várban kb. 100 ‑an álltak sorba a nevezésért,nem hittem volna hogy egy éjszakai túrán ennyien lesznek ! ? A sok, korán indulni szándékozó túrázó ellenére gördülékenyen ment a rajtoltatás ‚végül háromnegyed hatkor én is kitörtem a Csaba utca- Városmajor felé.
Az első 6 kilométeren, a Széchenyi-emlékműig nagyrészt felfelé igen jól ment ‚szinte megkocogtam az egészet ‚nem fájt semmi.Ami bíztatónak tűnt hét eleji könnyebb comb sérülésem tudatában.Gyaloglást terveztem ‚de jól esett futni az esti budai utcákon,némi zavaró tényező volt a túra cipő ‚és a terep kabátom ‚amit egy idő után a derekamra csavartam.Igen sokan indultak előttem(szerintem még rajt előtt is jóval) ‚ezért némiképp meglepődtem az első ellenőrzőpontnál ‚ahol a pontőr közölte,hogy kb. 8 embernek pecsételt(lyukasztott) eddig ! ? A megadott időre mehetett ‚és elmentek igazolás nélkül talán ‚de utólag kiderült sokan keveregtek össze-vissza keresve a zöldet ‚volt aki vissza felé indult,stb.A Költő u. Diana u.sarkán is eldugva a közért mögött van a zöld,és feljebb az emlékműhöz vezető lépcsősor utcájában sem nagyon látni a jelzést! Szerencsére a Tojás túráról emlékeztem a vonalvezetésre ‚meg privát is jártam már erre többször,így nem volt gond ‚ezért előzhettem be a népeket.…
Fejlámpát csak a Normafa után kapcsoltam be ‚mikor a zöld kereszthez értem.Itt már nagyobb volt a hó ‚és elkezdett esni is apró sűrű pelyhekben.
A második ellenőrzőpontot a Csacsi réten hamar elértem ‚rátérve a sárga keresztre ‚gyors pecsét után egy futó sporival(az előző beszámoló alapján beazonosítva ),tétova hegyi-tevével kocogtunk a sárgán tovább.
Szegényt jól “bevittem az erdőbe” ‚a Virág-völgyi pirosat elérve Ő jó felé ment volna ‚de rábeszéltem az ellenkező irányra.Ennek köszönhetően sikerült meglátogatnunk a Makkosmáriai templomot a János-hegy helyett! Egy kicsit gyanús volt,hogy lefelé megyünk ‚és “bejött” a lila Mária jelzés is.…,de mentségünke szólva ‚első éjszalai túrája volt mindkettőnknek !(kétszer 1,3 km ráadás)
Ezután már keverés nem volt ‚teve elhúzott futva ‚én gyalogoltam a János-hegyig ‚ahol próbáltak beijeszteni az ott állomásozó szovjet csapatok(3.ik ellenőrzőpont) ‚de kiszúrtam a hóban fekvő őrszemeket ‚oda lett a “meglepetés ereje”.…..A Libegő előtti téren a köztéri lámpák fényében lobogott egy nagy sarló-kalapácsos szovjet zászló,ott és fenn az Erzsébet- kilátónál is a kisérteties volt a csend és a kihaltság e késői órában.
Közben folyamatosan előzgettem ‚tempósan gyalogoltam ‚illetve bele-bele kocogtam a lejtőkbe.
Nagy-Hárs-hegyen német ejtőernyős deszant alakulat fogadott,ez a túra 4.-ik ellenőrzőpontja volt.
Hűvösvölgynél bementem az aluljáró feletti kocsmába inni egy sört ‚mert nagyon szomjas voltam már(egy almát vittem összesen a kabátom zsebébe a túrán),igen vidám élet volt ‚táncolt az egész kocsma ‚még a pultos lány is! Lefelé akkora hátast dobtam a havas lépcsőn ‚azt hittem eltörik a gerincem,vagy tíz lépcsőfokot zúdultam le.….,pedig csak egy pohárral ittam!
Na innentől csak gyaloglás volt szigorúan!
Újlaki-hegyen(5.-ik ellenőrzőpont) már nagyon csúszott a hó,kínszenvedés volt felmenni és lejutni ‚itt gondoltam arra ‚milyen jól tettem a rövidebb távú nevezést,egy porcikám sem kívánt tovább menni Szomorig.…
Virágos-nyerget a magyar alakulatok uralták ‚megérkeztem tíz óra öt perckor,kitűző ‚oklevél ‚tea ‚fasirt ‚rövid pihi,aztán le baktattam az Erdőalja útig ‚hogy még elérjem az utolsó,vagy azelőtti buszt!?
Első éjszakai túrám (ha a Beax Maxi éjjeli szakaszát nem számolom) hangulatosra sikeredett ‚emlékezés a hősökre méltóképpen ‚nem bántam meg hogy elindultam ‚jó volt nagyon és jövőre a 60-as táv !(?)
idő: 4 óra 20 perc
tempó: 5,93 km/h